Pecsételés papírpohárra

 

Izgalmas feladat elkészíteni saját márkás papírpoharainkat, legyen az alkalmi (szülinap, rendezvény, ..), vagy a hétköznapok során is szükséges mindennapi termék.

 

 

Pecsételés papírpohárra

 

 

Mi kell hozzá?

  • papírpohár
  • bélyegző
  • megfelelő festék*
  • festékpárna*
  • oldó- és tisztítószer*

*a lap aljára gördítve megtalálható termékek

 

1. Tervezés:

 

Ha a papírpohár már megvan, térképezzük fel. Nézzük meg, mekkora az az ideális felület, mely jól mutathat rajta és még viszonylag könnyen is bélyegezhető. Nem érdemes túl hosszú lenyomatot tervezni rá, mert a pohár görbülete miatt nagyon nehéz lesz rá szépen pecsételni.

 

2. Fabélyegző választás:

 

Önfestékező bélyegzőkkel nem lehet megoldani a görbe felületekre való pecsételést, ezért csak a fabélyegző jöhet szóba. Ha megvan a tervezett lenyomat befoglaló mérete, akkor azt a fabélyegző kategóriában már könnyen ki tudja választani a jobb oldali szűrő segítségével. A lenyomat mérete lehet kisebb mint a fabélyegzőre kérhető maximális lenyomat, de nagyobb már nem.

 

3. Bélyegzőfesték és oldószer:

 

A papírpoharakhoz a Noris N191-es festéket ajánljuk, mivel tökéletes száradás után víz nem oldja, dörzölésnek is jól ellenáll. Ez biztosítja, hogy ha a folyadék kivülről is éri a poharat, netán nedves kézzel érintik, a nyomat nem folyik el a papíron. Ehhez a festékhez külön oldó- és tisztítószert is gyártanak, mely kitűnően alkalmas a fabélyegző gumilemezére száradt festék tisztításához, illetve használatlanság miatt beszáradt festékpárna minimális frissítésére.

 

4. Festékpárna választás:

 

Az N191-es festékhez elsősorban az ATU-2 festékpárnát ajánljuk hosszabb távra. Alkalomra szóló felhasználás esetén költségcsökkentés céljából a Micro1-es natúr festékpárna is megfelelő lehet.

 

5. Gyakorlás:

 

Fontos tudni, hogy elsőre nem biztos, hogy jól sikerül a lenyomat, de ettől nem mehet el a kedvünk. A képen látható tesztek nekünk néhány papírpoháron való gyakorlás után már sikerültek.

 

Papírpohár pecsételés