Bélyegzőgumi csere

Írta DRUSTAMP 2015. 02. 21. 0 Komment(ek) Bélyegző karbantartás,

Hogyan tudjuk kicserélni meglévő bélyegzőnkben a szöveglemezt, bélyegzőgumit?

 

 

Ha változtak a bélyegzőn szereplő adatok (adószám, székhely, ..) és ezért új szöveglemezt kell készíttetni, az alábbi felsorolást érdemes figyelembe venni (videóval a végén):

 

 

 1. Vegyük ki a bélyegzőből a festékpárnát és utána nyomjuk néhányat a bélyegzővel, hogy minél kevesebb festék maradjon a régi szöveglemezen.
 2. Nyomjuk le a bélyegzőt és tartsuk úgy, illetve, ha van rögzítő gombja, akkor rögzítsük összenyomott állapotban.
 3. Húzzuk le a régi gumit a bélyegzőről.
 4. Ellenőrizzük, hogy a régi bélyegzőn a gyári ragasztós felület megfelelően tapad-e.
 5. Amennyiben a szöveglemezzel együtt a ragasztócsík is levált, vagy a bélyegzőn található régi ragasztós felületet nem találjuk megfelelőnek a stabil rögzítéshez, akkor ragasszunk fel egy új ragasztócsíkot a bélyegzőre. (A nálunk megrendelt bélyegzőgumikhoz minden esetben küldünk méretre vágott kétoldalú ragasztócsíkot is).
 6. A csomagban található kétoldalú ragasztócsík egyik oldaláról vegyük le a védőfóliát és rögzítsük a bélyegzőn, majd a ragasztócsík másik oldaláról is távolítsuk el azt. Igyekezzünk nem megfogni a ragasztós oldalt, mert akkor a ragasztós oldal veszítene a tapadásából.
 7. Az összenyomott bélyegzőt most tartsuk fejjel lefelé úgy, hogy a ragasztócsík felfelé nézzen és a bélyegző elején található felirat (termékmegnevezés) pedig a felénk eső oldalon legyen, hiszen így kerül a lenyomat megfelelő pozícióba (és nem fejjel lefelé). Bizonyos bélyegzőknél ez eltérő lehet, ezért felhelyezés előtt geometriailag mindenképpen ellenőrizzük az irányt.
 8. A lenyomatot vízszintesen és függőlegesen is középre irányozzuk be. A vízszintet a lenyomaton szereplő szöveghez, grafikához igazítsuk és ne a bélyegzőgumi széléhez. A lenyomatot az adott mérettől eltérő (nagyobb) bélyegzőre is el lehet helyezni, kisebbre viszont nem. A bélyegzőgumin található felesleges részek eltávolításra kerülnek.
 9. Felragasztás közben könnyedén, nem erőltetett húzással simítsuk rá a bélyegzőre a lenyomatot. Erőltetett húzással/nyomással való felhelyezés esetén a hajlékony gumis állag miatt a tervezettől eltérő lehet a lenyomat képe (eldeformálódott betűk vagy sorok, görbe sor, ív…). A rosszul elhelyezett lenyomatot óvatosan el lehet távolítani és újra elhelyezni, viszont ez esetben a ragasztós felület tapadása nem garantált, erőltetett leválasztásnál a lenyomat akár meg is sérülhet, ezért minden esetben igyekezzünk, hogy elsőre megfelelő legyen az elhelyezés.
 10. Engedjük ki a rögzítést és tegyük vissza a festékpárnát a bélyegzőbe (bélyegzőgumi cserénél ajánlott a festékpárnát is kicserélni).
 11. Néhány összenyomással festékezzük az új gumit és már használható is a bélyegző.

 

Íme egy rövid kis videó, amely egy új bélyegzőn mutatja be a bélyegzőgumi felhelyezést:


 

 

Gyakori hibák / hibaelhárítás:

 

 • A lenyomat foltokban nem látszódik a papíron

  Régi bélyegzőknél a korábbi lenyomat belenyomódott a bélyegzőpárnába és már teljesen eldeformálta azt. Minden bélyegzőgumi cserénél ajánlatos bélyegzőpárnát is cserélni. Ha nem volt sokat használva a korábbi lenyomat a bélyegzőpárnával, akkor 1-2 nap alatt, de maximum 1 hét alatt a párna ki tudja magát rúgni, de az esetek többségében sosem lesz olyan, mint egy új párna.

 • A lenyomaton a betűk kissé összefolynak

  Régi bélyegző festékpárna újrafestékezésénél a kelleténél túl sok festék lett bele töltve. A bélyegzőpárnából és a bélyegzőgumiról próbálja meg felitatni a felesleges festéket, amíg a lenyomat festékezettsége egyenletes nem lesz.

 • Zavaró csíkok a lenyomaton

  A bélyegzőgumira valamilyen idegen anyag rátapadt, például szösz (a gumin könnyen megtapadnak a porok). A bélyegző lenyomatát reteszelt állapotban vizsgálja meg, és a festékezést zavaró idegen anyagot távolítsa el. Az idős festékpárnák néha rostjaikból hullajtanak, ellenőrizze a bélyegzőpárnát, hogy nem szöszösödik-e. Ez használat közben a későbbiekben iselőfordulhat. Ez esetben szintén érdemes festékpárnát cserélni a bélyegzőben.

 • A lenyomat kissé eldeformált képet hagy a papíron

  Erőltetett bélyegzőgumi felhelyezésénél fordulhat elő. ld. 9. pont

Címkék:bélyegzőgumi